Jedzenie pysznych rzeczy to jedna z większych przyjemności życia, a wyjście do restauracji tym bardziej poprawia nastrój, bo po prostu siadamy i jemy. Nie trzeba stać w kuchni, robić zakupów i jedynym wysiłkiem jest dotarcie do danego lokalu. Wegetarianie mają nieco utrudnione zadanie. Z jakimi problemami muszą się zmierzyć? W niektórych [...]
Istnieje wiele powodów, dla których ludzie decydują się przejść na weganizm. Ze względów zdrowotnych, środowiskowych, ideologicznych czy z miłości i troski o zwierzęta. Dieta ta ma liczne grono miłośników na całym świecie, a na półkach sklepowych możemy znaleźć coraz więcej vege produktów. W odróżnieniu od wegetarian, weganie nie spożywają żadnych [...]
W ostatnich latach amatorzy dietetyki toczą spór o to, czy w kształtowaniu stanu odżywienia, zdrowia oraz kondycji fizycznej wystarczy tylko liczyć kalorie, czy też może należy zwracać uwagę na każdą pojedynczą substancję odżywczą. Z jednej strony stoją osoby, które nie wyobrażają sobie jeść kilku porcji owoców i warzyw dziennie, natomiast z [...]
[...] Co to jest paneer / panir? Oryginalny paneer to tradycyjny indyjski ser z mleka krowiego (rzadziej bawolego), który pozyskuje się poprzez dodanie odpowiednio rozcieńczonego czynnika ukwaszającego (np. soku z cytryny lub octu) do gorącego mleka. Dochodzi wtedy do powstania twarogowych grudek, które należy odsączyć za pomocą gazy lub chusty [...]
Budowanie mięśni zależy od ich uprzedniego uszkodzenia. Paradoksalnie, najpierw "niszczymy" tę tkankę, później cieszymy się wzrostem włókien mięśniowych. Niemniej, jak to w życiu, w tych działaniach chodzi o to, aby znaleźć złoty środek. W poszukiwaniu "złotego środka" Ćwiczymy za lekko, więc nie ma wzrostu włókien mięśniowych. Jeśli natomiast [...]
[...] rosną bazy danych dotyczące częstotliwości zachorowań na różne schorzenia zagrażające życiu. Równolegle do zbierania tych informacji odbywają się próby odnalezienia pewnych czynników zarówno wspierających, jak i osłabiających organizm w walce o zdrowie. Do czynników, które przykuwają dużą uwagę naukowców, zaliczyć można m.in. sposób żywienia, [...]
[...] dla zdrowia? Jedną z istotnych bakterii pokrywających nawet kilka procent liczebności wszystkich bakterii jelitowych jest Akkermansia muciniphila. Produkuje maślan i inne czynniki chroniące śluzówkę oraz redukuje przepuszczalność jelit, jednak stopniowo jej populacja zanika przy diecie typu zachodniego i niektórych chorobach cywilizacyjnych, a [...]
Zimą świetnie się sprawdzają dania rozgrzewające, czyli zupy, gulasze, tzw. dania jednogarnkowe. Fasolkę z tofu w sosie pomidorowym z Go Vege śmiało można zaliczyć do jednego z takich dań.
[...] podchwytem, którego nie polecam ze względu na możliwość odniesienia kontuzji bicepsa. Z tego samego względu należy zachować dużą ostrożność w trakcie wiosłowania podchwytem czy unikać nadmiernego prostowania ramion na modlitewniku. Podciąganie na drążku chwytem neutralnym - zaangażowane mięśnie Mięsień najszerszy grzbietu Mięsień ramienny [...]
[...] ćwiczeń kosmetycznych, izolowanych, wymagających skrajnie dobrej techniki i czucia mięśni u początkujących. Co ma wynieść z tego rodzaju treningu (np. wznosów z hantlami czy kickbacków na triceps) osoba, której ewidentnie brakuje 20-30 kg ogólnej masy? Wyciskanie sztangi nad głowę (OHP) jest ćwiczeniem cenionym przez trójboistów, zawodników [...]
[...] Moim zdaniem ta wada może zostać przekuta w jedną z największych zalet. Zercher wzmacnia chwyt, mięśnie brzucha, przedramiona, bicepsy, przedni akton mięśnia naramiennego czy nawet prostowniki grzbietu. Dla kogo ten rodzaj przysiadów? Nie proponowałbym wykonywać przysiadów Zerchera osobom, które nie są w stanie pokonać granicy 100-120% masy [...]
[...] Olympia. https://www.youtube.com/watch?v=9EywflIsja4 Film: trening nóg według Ronniego Colemana, od 5:20 wykroki. Co warto wiedzieć o wykrokach? Ciężko jest powiedzieć, czy one są lepsze w wariancie z wykonywanym z hantlami, czy ze sztangą. Wydaje się, że hantle mają swoje oczywiste ograniczenia, tj. ciężar spoczywa w dłoniach. Dla wielu [...]
Ćwiczenie może być wykonywane do górnej części klatki piersiowej (co jest nieco łatwiejsze) lub ruch może kończyć się w momencie, gdy hantle znajdują się obok twarzy (co jest znacznie trudniejsze na wolnych ciężarach, w porównaniu do gumy oporowej, liny czy rączki wyciągu). Opisana odmiana w pewnym stopniu angażuje muskulaturę grzbietu, jednak [...]
[...] 0,7 cm rocznie. Nie jest to zachęcająca perspektywa, ale według naukowców z Uniwersytetu w Arizonie, da się przed tym uchronić. Okazuje się, że kobiety, które będą ćwiczyć siłowo mogą zapobiec wzrostowi wagi i obwodów. Co daje trening w okresie menopauzy i po? Nie da się ukryć, że regularny i konsekwentny trening siłowy w okresie [...]
[...] mogą sprawić, że zbudują więcej masy mięśniowej i zwiększą swoją siłę, jeśli wydłużą negatywną fazę ruchu w ćwiczeniu. Wnioski Jeżeli zależy Ci na efektach siłowych czy związanych z budową mięśni, a obecny trening nie przynosi satysfakcjonujących efektów, spróbuj wykorzystać wolną fazę negatywną. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że [...]
[...] czasu można zaobserwować trend na siłowniach mający na celu aktywacje dosłownie wszystkiego. Czyli przeszliśmy z jednej skrajności, jaką jeszcze do niedawna było rozpoczynanie przygotowania do wykonywania boju od pustej sztangi, do godzinnego treningu mobilizacji i aktywacji wszystkiego, a tak naprawdę niczego, bo po takiej godzinnej sesji [...]
[...] będące na diecie wegetariańskiej, a szczególnie wegańskiej mają problem ze znalezieniem dobrych jakościowo posiłków, które mogłyby spożyć w czasie lunchu w pracy, podróży, czy w momencie leniwego popołudnia w domu. Gotowe posiłki roślinne VEGANMEAL od ALLNUTRITION Marka ALLNUTRITION przygotowała nową serię zdrowych, łatwych w przygotowywaniu [...]
[...] za nimi, wręcz potrzebują ich. Czy jest coś, co sprawia, że niektórzy szczególnie mocno pożądają tego smaku? Okazuje się, że tak. Podsumowanie Jest wiele różnych czynników, które mogą powodować Twoją obsesję na punkcie ostrego smaku, ale nie ma na to naukowych dowodów. Jest też oczywiste, że nie jest to nic złego, ale pamiętaj, że [...]
[...] tego, że należy ona do grupy kaktusów jadalnych, a dokładniej do sukulentów, jest przystosowana do gromadzenia dużej ilości wody, co za tym idzie również składników odżywczych. W przemyśle, kuchni i medycynie wykorzystuje się jej kwiaty, owoce, pestki, jak i miąższ. Popularność tej niezwykłej rośliny zawdzięczamy jej właściwościom [...]
Witamina D jest jedną z najczęściej niedoborowych mikro-substancji odżywczych na Świecie. Efektem tego jest coraz większa popularność suplementów diety, które mają za zadanie wyrównać poziom tego związku w organizmie. Starając się zoptymalizować stan odżywienia witaminą D, należy zadbać o kilka różnych aspektów życia, a dieta jest jednym z nich. [...]